Sideindhold
Formålet med projektet er på baggrund af forsknings- og udviklingsaktiviteter at dokumentere og beskrive dels de elementer, der har betydning for miljøtilstanden i de kystnære danske farvande, dels næringsstoffernes vej fra rodzonen til de kystnære farvande. Projektet skal endvidere medvirke til at dokumentere det faglige grundlag for virkemidlerne i kanten af og uden for de dyrkede arealer.
Projektet er et delelement i et eller flere forsknings- og udviklingsprojekter, der skal beskrive de parametre, der har betydning for miljøtilstanden i de kystnære farvande.
Projektet skal endvidere resultere i et dokumenteret grundlag for at fastsætte et passende niveau for miljøindsatsen, der er omkostningseffektivt og tilgodeser flest mulige hensyn. Vandplanerne bygger stort set på den forudsætning, at det alene er kvælstoftilførslen til de kystnære farvande, der bestemmer miljøtilstanden. Det har imidlertid vist sig, at en lang række andre forhold har indflydelse på miljøtilstanden. Derudover er der en række uafklarede spørgsmål f.eks. hvordan kvælstof kan udnyttes og/eller fjernes fra kredsløbet på dets vej fra de dyrkede marker til kystvandene. Det vil i samarbejde med eksterne samarbejdspartnere blive undersøgt, hvilke muligheder, der er for at udvikle innovative teknikker til genetablering af ålegræs i kystnære områder. Endvidere undersøges det, hvordan effekten af vådområderne kan optimeres. Der vil via sparring med eksperter i ind- og udland blive udviklet flere initiativer og tekniske løsninger nær vandløb, der kan reducere næringsstoftabet yderligere. Der igangsættes endvidere aktiviteter, der danner basis for at modellere udvaskningen af kvælstof gennem dræn. I projektet koordineres de overordnede aktiviteter, så der sikres synergi mellem de enkelte tiltag. Endvidere vil projektet formidle resultaterne fra de forskningsprojekter, der samarbejdes med.
Effekten af projektet vil være en forventning om en billigere implementering af Vandrammedirektivet til gavn for landmænd og samfund samt sikring af en fortsat udvikling af landbrugsproduktionen i Danmark.
Anbefalinger fra Ålegræsarbejdsgruppe II afløser ”ålegræsværktøjet”
Ålegræsværktøjet i vandplanernes 1. periode er efter anbefaling fra Ålegræsarbejdsgruppe II lagt på hylden til fordel for mere avancerede modelbetragtninger med langt flere relevante parametre end kun kvælstof.
Præsentation: Stenrev i sammenhæng med andre virkemidler
Indlæg på temadag "Stenrev i Limfjorden" den 28. februar 2013.
Eksperter ser perspektiver i stenrev
Se videoer med eksperter der vurderer hvilke muligheder og udfordringer, der er ved at reetablere stenrev i Limfjorden.
Præsentation: Nye virkemidler - hvad mangler vi at vide?
Indlæg i lukket ekspertforum i Folketingets Miljøudvalg og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 20. marts 2013.
Resultater fra drænvandsundersøgelsen 2012/13
Den gennemsnitlige drænvandskoncentration af total-N var på landsplan 8,0 mg N pr. liter. Det er ca. 20 pct. højere end 2011/2012, hvilket kan skyldes mindre nedbør. Så den højere koncentration er ikke ensbetydende med, at udvaskningen er steget.
Deltag i drænvandsundersøgelserne
Du får viden om kvælstofkoncentrationen i drænvandet fra dine marker. Du bidrager også til de landsdækkende resultater, som tyder på, at den faktiske koncentration ofte er lavere end i de nationale overvågningsprogrammer.
Præsentation: Effekt af nye virkemidler
Indlæg på Plantekongres 2013 den 14. januar 2013
Præsentation: Beregning af kvælstofreduktionsmål, Nye målrettede virkemidler, Oplandsråd
Møde ved AgriNord, Aalborg, den 10. oktober 2013
Præsentation: Danish Coastal Waters og virkemidler – erfaring og fremtidig strategi
Landsformandsmøde i Billund den 25. september 2013
Artikel: Ålegræs gavner landbruget
Artikel bragt i Mark nr. 11, november 2013.
Workshop om multifunktionelle vådområder
Indbydelse til workshop den 16. december 2013.
Workshop om multifunktionelle vådområder
Dagsorden til workshop den 16. december 2013.
Fornyelse af LandbrugsInfosiden for vådområder
Hjemmesiden for vådområder indeholder nu en lang række praktiske informationer til lodsejere og konsulenter.
Præsentation: Virkemidler i recipienten og kanten af dyrkningsfladen
Besøg af Fødevareministeriet, VFL, 2. december 2013.
Tolkning af kvælstofkoncentrationer i drænvand
Denne tolkningsvejledning er udarbejdet i forbindelse med de landsdækkende drænvandsundersøgelser.
Notat fra kursus om 'Naturpleje og Regulerede Vandløb' - 4. juni 2013
Præsentation: Faldhøjde og modifikation af vandløb - eksempel Malkær Bæk, Odder
Hypotese om landskabets modificering og følgende ændring af faldhøjde på vandløb udarbejdet af Prof. Torben Larsen (se ovenstående notat af 4. juni 2013) er afprøvet på eksempel og præsenteret på vandløbsforum .
Afsluttende rapport